Hoe kies je het juiste licht

Concertfotograaf

 

 

 

Lichtbronnen: Traditionele verlichtingsbronnen

Voor klassieke of niet-digitale fotografie omvat verlichting de lichtbron. Zon, vuur, proceslicht, kaarsen, gloeilampen, lantaarns, gaslampen, gekleurde lampen, enz.

Positie: Positie is hier de sleutel, want sommige soorten verlichting vereisen een bepaalde positie. Een flitser moet aan een muur worden bevestigd en de muzikanten moeten in de juiste richting staan.

Tijd: Over dit onderwerp is al veel geschreven en er zijn veel verschillende scenario’s. Als de belichting een uitdaging is en als de opnamen iets achter het podium worden gemaakt, kan de hoek van de flitser of de kaars worden beperkt tot wat nodig is voor de opname. Ook als de kaarsen zeer snel uitbranden, wat vaak het geval is, moet de fotograaf de belichting handmatig opnieuw instellen.

Geluid: Het licht krijgt voorrang in de conga-lijn van performers. Soms is ook snelheid belangrijk. Als het optreden abrupt is en gelijktijdig met het toneelapparaat gebeurt, kan de camera wegknippen zonder het beeld te verliezen. Het geluid moet echter op het juiste moment na de dynamische verandering komen.

Sluitertijd/Snelheid van het geluid: De sluitertijd is een ander belangrijk element bij concertfotografie. De sluitertijd bepaalt hoe vaak de sluiter wordt geopend. Voor een snelle actie, zoals improvisatie of close-ups, is een langere sluitertijd vaak geschikter omdat dan het geluid van de performer hoorbaar blijft.

Flits: Flits wordt meestal gebruikt voor flitsfotografie, maar het kan ook nuttig zijn voor professionele portretten. Door de flits lijkt het alsof het beeld zwaar in de cameralens wordt geprojecteerd en kan de nadruk worden gelegd op de buste, de huid, het haar, enz.

Witbalans: Dit is niet zo belangrijk als bij niet-digitale foto’s omdat het heel snel kan worden veranderd. Het meest voor de hand liggende probleem bij geplande aanslagen is dat er zoveel variabelen zijn: duisternis, lichtgekleurde kleding, de-actie-het-licht-van-de-flitser. Bij concertfotografie moet de witbalans constant worden gehouden om het juiste contrast van de arrangementen te laten zien, niet te warm of te koel. Het kan tegelijkertijd een uitdaging zijn om geen compromis te sluiten met het vastleggen van de belichting en de schaal van de show.

lees meer:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>